صنایع برودتی سید صالحی
آنچه در این مقاله می‌خوانید

بررسی تفاوت اواپراتور و کندانسور به زبان ساده

تفاوت اواپراتور و کندانسور
آنچه در این مقاله می‌خوانید

تفاوت اواپراتور و کندانسور (Difference Between Condenser and Evaporator) بیشتر در انتقال دادن حرارت سیال درون سیستم‌های تهویه مطبوع است. به این صورت که اواپراتور به سیال گرما می‌دهد تا سیال از حالت مایع به گاز تبدیل شود‌. پس در اواپراتور تنها عملیات تبخیر Evaporate صورت می‌گیرد.

ولی کندانسور با گرفتن گرما از سیال غالباً سیال را از حالت گاز به مایع تبدیل می‌کند. بنابراین وظیفه کندانسور تنها عملیات میعان Condensation است. شاید انواع کندانسور و انواع اواپراتور از لحاظ ساختاری شبیه به هم باشند ولی مهم‌ترین تفاوت اواپراتور و کندانسور در نوع عملکرد این دو قطعه در سیکل تبرید یا همان تولید فرآیند سرمایش است.

کندانسور چیست؟

برای درک درست تفاوت اواپراتور و کندانسور ابتدا باید هر یک از این دو اجزای مهم را به طور جداگانه بررسی کنیم. کندانسور یکی از اجزای مهم سیستم تهویه مطبوع است که در آن تبدیل مایع مبرد از حالت گاز به مایع اتفاق می‌افتد و در این بین گرمای خود را از دست می‌دهد.

کندانسورها در انواع مختلفی ساخته می‌شوند که در ادامه به معرفی آنها خواهیم پرداخت؛ اما پیش از آن بهتر است نگاهی به اجزای تشکیل دهنده کندانسور داشته باشیم:

  • پوسته : نام سطح مقطع خارجی کندانسور پوسته است.
  • تیوب یا لوله : یکی از اصلی‌ترین بخش‌ های کندانسور بوده که مایع مبرد تبدیل شده به گاز و پرفشار در آن جریان پیدا می‌کند.
  • سیال خنک کننده : این بخش جهت کاهش دمای مبرد کاربرد دارد. سیال خنک کننده می‌تواند از نوع آبی یا هوایی باشد.
  • ورودی مایع خنک کننده : نام دریچه‌ای است که از آن سیال خنک کننده وارد کندانسور می‌شود.
  • خروجی سیال : نام دریچه‌ای است که سیال گرم شده از کندانسور خارج می‌شود.
  • ورودی مایع مبرد : دریچه‌ای است که مایع مبرد به گاز تبدیل شده و از آن وارد کندانسور می‌شود.
  • خروجی مایع مبرد : نام دریچه‌ای است که مایع مبرد خنک شده از طریق آن از کندانسور خارج می‌شود.

انواع کندانسور

  • کندانسور آب خنک: در کندانسورهای آب خنک تقطیر یا تبدیل مایع مبرد از حالت گاز به مایع توسط آب انجام می‌شود.
  • کندانسور هوا خنک یا هوایی: در این مدل کندانسور روند تبدیل گاز به مایع توسط هوا انجام می‌گردد و برای عملی کردن این فرآیند دیگر نیازی به آب نخواهد بود.
  • کندانسور تبخیری: این مدل ترکیبی از دو نوع بالا است چرا که در آن از آب و هوا جهت عمل تقطیر مایع مبرد استفاده می‌شود.
  • کندانسور مایکروچنل: سیستم مایکروچنل فناوری جدیدی محسوب نمی‌شود اما متخصصین حوزه تهویه مطبوع به تازگی از این روش نیز استفاده می‌کنند. امروزه این مدل کندانسور به وفور در اروپا مورد استفاده قرار می‌گیرد.

اواپراتور چیست؟

در ادامه بحث تفاوت اواپراتور و کندانسور باید گفت اواپراتور مثل کندانسور یکی از اجزای سیکل تبرید محسوب می‌شود که مایع مبرد در آن وارد شده و گرمای سیال را به خود جذب می‌کند و در نهایت برای ایجاد سرمایش و برودت استفاده می‌شود، به عبارتی اواپراتور جهت خنک سازی سیال یا هوای مورد استفاده در روند تولید برودت بیشترین کاربرد را دارد.

انواع مختلف اواپراتور:

  • اواپراتور صفحه‌ای (پلیتی)
  • اواپراتور هوایی (خشک)
  • اواپراتور آبی (مرطوب)

تفاوت اواپراتور و کندانسور چیست؟

نگاهی کلی به سیکل تبرید

زمانی که در مورد تفاوت اواپراتور و کندانسور می‌خوانیم، به وفور به کلمه سیکل تبرید برمی‌خوریم، در این بخش نگاهی مختصر و مفید بر این سیکل خواهیم داشت تا یک درک کلی از آن پیدا کنیم.

فرآیند تولید سرمایش (برودت) که با نام سیکل تبرید نیز آن را می‌شناسیم، در واقع چرخه‌ای است که در دستگاه‌های تهویه مطبوع به طور دائم تکرار می‌شود تا برودت مورد نیاز فضا تأمین شود.

در این فرآیند مایع مبرد، گرمای سیال (آب یا هوا) را جذب کرده و باعث سرمایش می‌شود. به این فرآیند سیکل تبرید گفته می‌شود، ما دو نوع سیکل تبرید داریم که عبارت هستند از:

  • چرخه تبرید تراکمی
  • چرخه تبرید جذبی

انواع کندانسور و انواع اواپراتور

کندانسورهای صنعتی و ساده در ظرفیت‌ها و ابعاد مختلفی تولید می‌شوند‌. اگر چه در تمام کندانسورها فقط گاز فریون به عنوان گاز مبرد عبور می‌کند‌ ولی مبرد قبل از وارد شدن به کندانسور باید تا حد لازم متراکم و گرم شود‌ تا برای برقراری انتقال گرما آماده باشد.

به همین دلیل کندانسورها به دو گروه کندانسور هوایی و کندانسور آبی دسته بندی می‌شوند‌. اما کارکرد اواپراتورها بی حد و مرز است از این رو اواپراتورها در سیستم‌های مرکزی و سیستم‌های منفرد کاربردهای زیادی دارند. پس اواپراتورها در نمونه‌های مختلفی از جمله اواپراتور سیلابی، اواپراتور مستقیم و اواپراتور خشک ساخته و مورد استفاده قرار می‌گیرند.

مهم‌ترین تفاوت اواپراتور و کندانسور

ساختار سیستم‌های تهویه مطبوع به گونه‌ای است که مهم‌ترین اجزای آن‌ها کمپرسورها، کندانسور و همچنین شیر انبساط به همراه اواپراتورها هستند. بنابراین مبرد در این سیستم‌ها وظیفه دارد تا گرمای فضای داخل را گرفته و به محیط بیرون انتقال دهد. در این چرخه نیز مبرد بعد از گرفتن گرمای فضای داخل وارد کمپرسور می‌شود. مبرد در اینجا به حالت گاز فشرده درآمده و بسیار داغ می‌شود‌.

پس مبرد با دمای زیادی وارد کندانسور خواهد شد. در اینجا کندانسور کولر گازی، کندانسور یخچال و هر نوع کندانسور دیگری سعی می‌کند گرمای مبرد را بگیرد و مبرد را از حالت گاز به یک مایع تبدیل کند. در نهایت اواپراتور مجدداً به مبرد گرما می‌دهد و باعث تبخیر شدن مبرد از سیستم تهویه می‌شود. این سیکل به طور مداوم تکرار و تکرار می‌شود.

در صورتی که در تمامی اواپراتورها حتی اواپراتور های نفراست فقط عملیات تبخیر انجام می‌شود. یک اواپراتور با گرما دادن به مبرد سبب می‌شود تا مبرد از حالت مایع به گاز تبدیل شود و دوباره وارد چرخه سیکل تبرید شود‌. البته خوب است بدانید که اواپراتورها به شکل صفحه ای، پوسته‌ای و لوله‌ای ساخته می‌شوند.

مهم‌ترین تفاوت اواپراتور و کندانسور

سخن پایانی

در تفاوت اواپراتور و کندانسور یادتان باشد تنها تفاوت بین انواع کندانسور مثل کندانسور تبخیری، کندانسور مایکروچنل، کندانسور هوایی و آب خنک با انواع اواپراتورها مثل اواپراتور مرطوب، اواپراتور پلیتی و اواپراتور خشک فقط در نوع گرما دادن و گرما گرفتن است. در واقع فرآیندهای درون کندانسور گرمازا هستند و فرآیندهای درون اواپراتور گرماگیر هستند.

از طرفی فشار مبرد در کندانسور بالا می‌رود ولی در اواپراتور فشار داخلی پایین می‌آید. مهم‌تر اینکه در کندانسور انرژی از سیستم آزاد می‌شود ولی در اواپراتور به انرژی نیاز است. پس برای اینکه سیستم تهویه مطبوع بهترین عملکرد را داشته باشد باید اواپراتور و کندانسور به خوبی عملیات تبخیر و میعان را در کمترین زمان انجام دهند.

به همین منظور صنایع برودتی سید صالحی سیدصالحی انواع و اقسام اواپراتور و کندانسورها را با کیفیت بالا و قیمت مناسب به مشتریان گرامی عرضه می‌کند. بنابراین شما می‌توانید برای کسب اطلاعات بیشتر و خرید محصول مورد نظر با کارشناسان ما در ارتباط باشید.

اشتراک گذاری

Telegram
WhatsApp
Pinterest
Facebook
Email
مقالات مرتبط
نظرات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *