سیم کشی کولر گازی اسپلیت شامل روند ساده ای میشود، اما عدم اجرای اصولی این کار ممکن است آسیبهای جدی به دستگاه وارد کند و حتی گاهی به آتش سوزی ختم گردد! از همین روی اولین پیشنهاد ما همکاری با یک فرد متخصص میباشد. اما شما نیز میتوانید با مطالعه این مقاله به برخی از مهمترین نکات موجود در خصوص سیم کشی کولر گازی (Air conditioner wiring) دست پیدا کنید و به زبانی ساده با این فرایند آشنا شوید.
نحوه سیم کشی کولر گازی
اگر بخواهید سیم کشی کولر گازی را به طور یک تکه انجام دهید باید پس از شیار زدن، آن را از داخل لوله خرطومی عبور دهید و سپس با رشته سیم نمره 4، آن را به طور مستقیم از جعبه فیوز تا محل دقیق نصب بکشید. در کولرگازیهای دو تکه، انتخاب نوع سیم با توجه به مدل دستگاه انجام میشود. معمولاً سیم برق را تا پنل خارجی در پشت بام یا بالکن قرار میدهند و در بعضی از مدلهای دیگر سیم را تا محل پنل داخلی میکشند.
نقشه سیم کشی کولر اسپلیت
برای درک بهتر این مطلب، نقشه سیم کشی زیر را که متعلق به یک نمونه کولر گازی اسپلیت 12 هزار است را بررسی میکنیم. دقت داشته باشید که ترمینالهای روی کندانسور یا همان یونیت داخلی دستگاه، با علامتهای 1 یا 2، L یا E، N مشخص میگردند.
لینک
ترمینال شماره یک یا L
ترمینال شماره یک یا L (سیم فاز) یک سیم قهوهای رنگ است که به ترمینال C کمپرسور (یونیت خارجی) کولر گازی وصل میشود، سیم L1 فرمان استارت زدن را از برد به کمپرسور منتقل میکند.
ترمینال شماره دو یا N
سیم شماره 2 یا N (سیم نول) به ترمینال C روی خازن وصل شده و از همان پایه خارج و به پایه R برروی کمپرسور نیز وصل میشود.
ترمینال شماره 3 و 4
اگر کولر گازی شما از نوع سرمایشی و گرمایشی باشد، دو ترمینال 3 و 4 نیز روی کندانسور دستگاه یافت میشود که در جهت اجرای فرمان گرمایش به شیر برقی مورد استفاده قرار میگیرند. عملکرد به این صورت است در کولر گازیهایی که فقط حالت سرمایشی دارند، دو ترمینال 3 و 4 وجود ندارد و فقط ترمینالهای 1، 2 و همچنین یک ترمینال برای نصب سیم ارت قابل مشاهده است.
آموزش سیم کشی کولر گازی
برای سیم کشی کولر گازی پیش از هر چیز باید یکسری ابزار و تجهیزات فراهم آورید. این تجهیزات خاص شامل این موارد میشوند:
- وارنیش حرارتی
- سیم لخت کن
- سر سیم زن
- چسب برق
- وایرشو
- کابل
پس از تهیه این لوازم باید کابل مورد نیاز برای سیم کشی را متناسب با ظرفیت سرمایشی کولر گازی تهیه کنید. در این خصوص مطابق با اطلاعات کاتالوگ دستگاه عمل کنید.
مرحله اول | محاسبه کابل و ظرفیت سرمایشی و گرمایشی
برای محاسبه مدل کابل مورد نیاز جهت سیم کشی، باید به ظرفیت کولر گازی توجه کنید. معمولاً ظرفیت اسپلیتها در اطلاعات کاتالوگ دستگاه با واحد وات مشخص میشود. پس از مطالعه کاتالوگ و تشخیص ظرفیت آن، باید مطابق فرمول زیر ظرفیت سرمایشی و گرمایشی دستگاه را محاسبه کنید:
- میزان ظرفیت دستگاه را بر عدد ۳.۵ تقسیم کنید.
- حاصل به دست آمده را در عدد ۱۲ ضرب کنید.
- عدد حاصل شده مقدار ظرفیت سرمایشی کولر گازی برحسب Btu را نشان میدهد. Btu نام واحدی است که از آن به جهت نشان دادن میزان سرمایش کولرهای گازی استفاده میکنند.
شما میتوانید کابل کولر گازی باکیفیت و قیمت مناسب را از فروشگاه سید صالحی بزرگترین مرکز عرضهکننده لوازم کولر گازی، گازهای برودتی، کمپرسورها و کنداسنورهای کولر گازی با بیش از ۳۰ سال فعالیت در این زمینه تهیه نمایید.
مرحله دوم | محاسبه میزان جریان مصرفی
در این مرحله با تقسیم ظرفیت سرمایشی بر عدد 2000 میتوانید میزان جریان مصرفی کولر گازی را برحسب آمپر محاسبه کنید. با توجه به این عدد میبایست کابل 2.5 یا 4 را تهیه کنید.
مرحله سوم | تنظیم طول سیمها
حال با استفاده از سیم لخت کن و مطابق با نقشه سیم کشی موتور، به تنظیم طول سیمها بپردازید.
“نحوه سیم کشی کولر گازی در هر مدل از کولرهای گازی کمی متفاوت است. از همین روی جهت سیم کشی کولر گازی باید در ابتدا به کاتالوگ یا دفترچه فنی آن مراجعه کنید.”
معمولاً در نقشه سیم کشی موتور کولر گازی، چهار کابل با اندازههای ۱۰۰، ۸۰، ۶۰ و ۴۰ به عنوان کابل اصلی و کابل دوم محسوب میشوند. سیم برق با طول ۱۰۰ میلیمتر، بلندترین و اولین کابل در فرآیند سیم کشی است.
مرحله چهارم | جداسازی عایق
پس از تنظیم طول سیمها مطابق با نقشه موتور کولر گازی، با استفاده از سیم لختکن عایق سیمهای برق را به اندازه ۲۰ میلیمتر جدا کنید. دقت کنید که در زمان انجام این امر به سطح مسی سیمها آسیبی نرسد. پس از جداسازی عایق باید برای افزایش ایمنی از وارنیش استفاده کنید.
مرحله پنجم | نصب سیم ها
پس از اتمام این مراحل، سیمهای مربوط به هر بخش را مطابق با نقشه سیم کشی کولر گازی نصب نمایید. پس از اطمینان از اتصال صحیح میان کابلهای برق، وایرشو را به سیمها متصل کنید، به نحوی که کاملاً سیمهای لخت شده را تحت پوشش قرار دهد. در ادامه با استفاده از یک سیم زن، انتهای وایرشو را فشار دهید.
در هنگام سیم کشی کولر گازی، با استفاده از شعله وارنیش روی وایرشو را حرارت دهید. این امر در جهت محکم کردن سریع و فوری وارنیش اثرگذار است. در آخر به دور تمام سیمهای برق نوار چسب بزنید. تمامی این مراحل به جهت حفظ مسائل ایمنی ضروری هستند.
سخن پایانی
صنایع برودتی سید صالحی تولید کننده و عرضه کننده تمامی لوازم داخلی یخچال، لوازم کولر گازی، صفر تا صد ابزارآلات، گازها و روغنهای برودتی، با بیش از سه دهه خدمت رسانی به مشتریان گرامی، مفتخر است که گامی هرچند کوچک در جهت رفع مشکلات هم وطنان عزیز برمیدارد.